GPS en Alzheimer

GPS en Alzheimer

Hoe gps-systemen patiënten met Alzheimer en hun verzorgende kunnen ondersteunen in hun dagelijkse leven.

In de film ‘Still Alice’ speelt Julianne Moore de rol van professor Alice Howland. Zij is leraar talen aan een universiteit en betrapt zich erop dat ze zich op een goede dag bepaalde woorden niet meer kan herinneren.  Tijdens een toespraak kan ze plotseling niet meer de woorden vinden die ze wil uitspreken.

Als dit vaker optreedt gaat ze haar een arts en deze diagnosticeert een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Hoewel de ziekte in het begin weinig impact heeft op haar leven en dat van haar familie, verandert dit dramatisch als ze op een dag, tijdens haar gebruikelijke hardloop rondje, niet meer kan herinneren waar ze zich op dat moment bevindt. Alles is plotseling vreemd, niets komt haar nog bekend voor. Verdwaald op haar rondje hardlopen in haar eigen stad, in haar eigen omgeving.

Een gezond iemand kan zich soms maar moeilijk voorstellen wat voor een impact dit heeft op Alzheimerpatiënten.  Je volkomen vreemd voelen in je eigen omgeving. Niet weten waar je bent en hoe je weer veilig thuis moet komen. Paniek en angst slaan dan snel toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat patiënten die dit is overkomen er niet graag meer alleen op uit gaan. Bang om weer te verdwalen.

In een later stadium van de ziekte kan de patiënt elk gevoel van ‘thuis zijn’ kwijtraken. Velen gaan op stap, niet weten waarnaartoe, maar zeker wetend dat ze nu ‘niet thuis zijn’. Als verzorgende kan het u dan zomaar gebeuren dat de persoon, waar u zorg voor draagt, plotseling verdwenen is. Wat is er dan handiger om via computer of App direct te zien waar de persoon in kwestie zich bevindt.      

Hoewel er voortgang wordt geboekt en de ziekte steeds beter wordt begrepen door onderzoekers is er momenteel nog geen genezing mogelijk.     

Dat wil echter niet zeggen dat we patiënten met Alzheimer niet kunnen helpen in hun dagelijks leven.  Eén van die handige hulpmiddelen is een gps-systeem dat precies kan bepalen waar iemand zich op welk moment bevindt. Binnen of buiten. In de buurt of aan de andere kant van de stad.

Sommige systemen hebben ook een alarmknop waarmee de patiënt direct contact kan opnemen met een hulpverlener, familie of kennis. Die kan deze dan direct geruststellen en naar de plek gaan om hulp te bieden.

Ook in de zorg staat de techniek niet stil. Wilt u weten of dit stukje techniek ook u kan helpen in uw dagelijkse leven?  Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en het systeem dat het beste bij u past.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.